Allgro breidt verder uit

vrijdag 03 februari 2017
Met een omzetgroei van achttien procent in een jaar tijd is Allgro de snelst groeiende kmo in Sint-Lievens-Houtem. De groente- en fruitgroothandel op de Polbroek, die in 1990 startte als familiebedrijf en intussen een honderdtal mensen tewerkstelt, heeft dit jaar uitbreidingsplannen.

Het Allgro-management bestaat uit het echtpaar Marleen De Tant en Paul De Meyer, de kinderen Cédric, Annelies en Nathalie De Meyer en schoonzonen Chris Raes en Ynte De Wandel.

Allgro, dat groenten en fruit levert aan warenhuizen en salades produceert voor grootkeukens in cateringbedrijven, scholen en rusthuizen, stelt honderd werknemers uit de regio tewerk en draaide het voorbije jaar een omzet van ruim 27 miljoen euro. Tijdens de nieuwjaarsreceptie huldigde de plaatselijke Unizo-afdeling het bedrijf als snelst groeiende kmo.

“We hebben de voorbije jaren een explosieve groei gekend”, zegt Marleen De Tant. “Ons bedrijf werd in 1990 opgericht door mijn vader Roger De Tant en mijn moeder Simonne De Dycker. Ikzelf stapte toen samen met mijn echtgenoot Paul De Meyer in de zaak en met ons vieren werkten we de eerste jaren bijna dag en nacht om een marktpositie te verwerven.”

Dat lukte aardig. “Nu komen hier elke dag zeventig ton groente en fruit binnen, waarvan twintig ton wordt versneden tot gebruiksklare salades. De rest gaat naar warenhuizen. We zijn ook begonnen met fruitbereidingen te leveren aan industriële bakkerijen en groentebereidingen aan industriële beenhouwerijen. We volgden de evolutie van voedselbehandelingstechnieken op de voet en behaalden de voorbije jaren de hoogste Europese en Belgische erkenningen op het vlak van voedselveiligheid en kwaliteit.”

“Ondanks de constante schaalvergroting blijven we het familiale karakter van ons bedrijf bewaren. Onze ouders zijn gepensioneerd, maar naast mezelf en mijn echtgenoot zitten nu ook onze zoon Cédric en onze dochters Annelies en Nathalie in het management, samen met hun partners Chris Raes en Ynte De Wandel. Om de activiteitengroei te kunnen bestendigen, zullen we dit jaar de bedrijfsoppervlakte gevoelig uitbreiden, zowel voor de magazijnen als voor de koel- en snijruimtes. De kans is groot dat die uitbreiding extra werkgelegenheid met zich meebrengt.”

“Allgro probeert ook een voorbeeld te zijn op het vlak van milieuzorg”, vervolgt De Tant. “Door de aard van onze activiteiten zijn we grootverbruiker van water, zo'n 110.000 liter per dag. We hebben nu een proefopstelling gemaakt om het spoelwater van onze producten opnieuw te regenereren tot drinkwaterkwaliteit. Het grootste deel van onze elektriciteit halen we uit zonnepanelen, het groente- en fruitafval gaat naar een biogaswinning en van onze 25 vrachtwagens is het grootste deel al omgeschakeld naar de milieuvriendelijker euronorm 6.”


Artikel: Het Nieuwsblad
02/02/17