Flink de groentjes opeten, want ze zijn peperduur

maandag 16 januari 2017
Ongezien: het vak voor spinazie blijft leeg in zowat alle supermarkten. Andere groenten zoals courgettes en sla zijn erg schaars en dus peperduur.


In de winter halen we onze spinazie in het zuiden van Spanje maar door overvloedige regenval hebben de groenten te veel water opgenomen. Het aanbod van andere importgroenten is beperkt en de prijzen schieten dan ook de lucht in. Courgettes, broccoli, ijsbergsla, venkel, paprika en tomaten worden allemaal schaarser waardoor de vraag naar andere groenten vergroot, die op hun beurt duurder worden. Ook in België hebben we problemen ondervonden door de droogte in september en het natte voorjaar.

De bevoorradingsproblemen zijn ongezien in omvang en treffen niet alleen België, maar heel Europa. Een tegenvallende oogst vang je normaal op met toelevering uit een ander land. Maar deze keer heeft men overal tegelijk last van slecht weer. Zuid-Spanje en Zuid-Italië zijn in de winter de groentetuinen van Europa. Spanje werd echter getroffen door hevige regenval en aanhoudende kou. Italië had te maken met sneeuwval en vrieskou. In normale omstandigheden kunnen we dan terugvallen op Griekenland, Turkije, Egypte of Marokko. Maar ook die landen kregen een koudeprik.

Dit is de eerste keer dat we de effecten van de opwarming van de aarde zo uitgesproken voelen in de groentebevoorrading. Het tekort zou nog kunnen aanhouden tot eind februari.


Bron: www.hln.be
18/01/17